Hasat fındık yetiştiriciliğinde önemli işlemlerden biridir. Zamanında ve tekniğine uygun hasat yapılmadığı takdirde verim ve randımanda kayıplar olmaktadır. Fındıkta hasat tarihi fındık yetiştiriciliği yapılan illerin valiliklerince oluşturulan bir komisyon tarafından belirlenip ilan edilmektedir.
HARMAN
Zurufla birlikte uzun süre
bekletilen fındık kısa bir süre sonra bozulmaya başlar, çevre nemi fazla olursa
bu bozulma daha da hızlanır. Fındığın toprakla temas etmeden kurutulması en sağlıklı
yöntemdir. Hasat sonrası harman yerine taşınan zuruflu fındıklar 15- 20 cm
kalınlıkta serilir. Güneşli havalarda tahta kürek veya tırmıkla karıştırılmak
sureti ile soldurma işlemi 3-5 gün sürmektedir.
Patoza verilmek sureti ile fındık
zurufundan ayrılır. Ayıklanan bu fındıklar toprak harmanlarda altına bez
serilerek veya beton harmanlarda 3-4 cm kalınlıkta serilerek kurutma işlemi
gerçekleştirilir. İçlerinde bulunan taş, toprak gibi sert yabancı cisimler
ayıklanmaktadır.
Kurutulan fındıklar çuvallara
doldurulup, çuvalların ağızları dikilerek kapatılmakta ve pazara götürmek üzere
hazırlanmaktadır.
(Depolamada naylon çuval kullanılmamalı, özel file tipi naylon çuval
veya jüt çuvallar tercih edilmelidir.)