Perşembe Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Perşembe Ziraat Odası > Haberler > FINDIK HASAT VE HARMAN

FINDIK HASAT VE HARMAN

Hasat fındık yetiştiriciliğinde önemli işlemlerden biridir. Zamanında ve tekniğine uygun hasat yapılmadığı takdirde verim ve randımanda kayıplar olmaktadır. Fındıkta hasat tarihi fındık yetiştiriciliği yapılan illerin valiliklerince oluşturulan bir komisyon tarafından belirlenip ilan edilmektedir.

HARMAN

Zurufla birlikte uzun süre bekletilen fındık kısa bir süre sonra bozulmaya başlar, çevre nemi fazla olursa bu bozulma daha da hızlanır. Fındığın toprakla temas etmeden kurutulması en sağlıklı yöntemdir. Hasat sonrası harman yerine taşınan zuruflu fındıklar 15- 20 cm kalınlıkta serilir. Güneşli havalarda tahta kürek veya tırmıkla karıştırılmak sureti ile soldurma işlemi 3-5 gün sürmektedir.

Patoza verilmek sureti ile fındık zurufundan ayrılır. Ayıklanan bu fındıklar toprak harmanlarda altına bez serilerek veya beton harmanlarda 3-4 cm kalınlıkta serilerek kurutma işlemi gerçekleştirilir. İçlerinde bulunan taş, toprak gibi sert yabancı cisimler ayıklanmaktadır.

Kurutulan fındıklar çuvallara doldurulup, çuvalların ağızları dikilerek kapatılmakta ve pazara götürmek üzere hazırlanmaktadır.

(Depolamada naylon çuval kullanılmamalı, özel file tipi naylon çuval veya jüt çuvallar tercih edilmelidir.)