Perşembe Ziraat Odası

Perşembe Ziraat Odası > Haberler > Perşembe’de Fındığa Alternatif Ürün

Perşembe’de Fındığa Alternatif Ürün

Ordu’nun Perşembe ilçesinde fındığa ek gelir olarak üretimi gerçekleştirilen kivinin yanı sıra son yıllarda üreticilerin büyük ilgi gösterdiği satsuma mandalina üretiminin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.

Perşembe Ziraat Odası öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında üreticilere bahar aylarından itibaren satsuma mandalina fidanı dağıtılacağı açıklandı. Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, ilçede fındığa ek gelir olarak kivi ve narenciye türü meyvelerin yetiştiriciliğine başlandığını, bu meyvelerin içerisinde özellikle lezzeti ve sulu özelliği ile mandalinanın öne çıktığını belirtti.

Satsuma mandalinanın üretiminin yaygınlaştırılması için bahar aylarından itibaren üreticilere fidan dağıtımına başlanacağını, üretim yapmak isteyen üreticilerin Ziraat Odası’na başvurmaları gerektiğini kaydeden Soydan, “Daha önce talepler doğrultusunda uygun fiyattan çiftçilerimize ulaştırdığımız satsuma mandalinalar şu anda üretime geçti. Son on yıldır ilçemizde yaygınlaşan mandalinanın ciddi gelir kaynağı haline geldiğini gördük. Bu üretimi yaygınlaştırmak ve üreticilerimizin ek gelir kaynaklarını arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Soydan, Perşembe ilçesinde 3 bin portakal, 7 bin mandalina ve 2 bin limon ağacı bulunduğunu belirterek, “Toplamda 210 ton narenciye üretimi yapılıyor. Bunun büyük çoğunluğunu 140 ton ile mandalina, 50 ton ile portakal ve 20 ton limon üretimi oluşturmaktadır. Narenciye üretimi diğer bölgelere göre ilçemizde hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Pazarda üreticilerimiz rahatlıkla ürünlerini satabilmektedir. Son zamanlarda ilçemiz için büyük bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Ziraat odası olarak narenciye üretimini daha da yaygınlaştırmak için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

MANDALİNA İHRACATI

Ege İhracatçılar Birliği’nin istatistiklerine göre, Türkiye, 2009/10 sezonunda 39 ülkeye, 145 bin 375 ton karşılığı 109 milyon 92 bin dolarlık mandalina ihracatı gerçekleştirirken 2010/11 sezonunda 45 ülkeye 227 bin 661 ton satsuma ihraç ederek, 151 milyon 532 bin dolarlık döviz girdisine imza attı. Mandalina ihracatında ilk sırayı 68 milyon 439 bin dolarlık tutarla Rusya alırken, Ukrayna 40 milyon 640 bin dolarlık mandalina ihracatı ile ikinci sırada yer aldı. Irak 15 milyon 38 bin dolarlık satsuma mandalina ihracatı ile en fazla ihracat yapılan üçüncü ülke oldu.