Perşembe Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Perşembe Ziraat Odası > Haberler > SOYDAN; Önce Para, Sonra Sandık

SOYDAN; Önce Para, Sonra Sandık

Alan bazlı destek ile gübre mazot desteğine ilişkin başvurular 31 Aralık tarihinde sona eriyor.

Alan bazlı destek ile gübre mazot desteğine ilişkin başvurular 31 Aralık tarihinde sona eriyor. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aslan Soydan desteklerin mart ayında ödenmesini istediklerini söyledi.

Başkan Soydan, yerel seçimin tesadüfen mart ayında olacağını, bunu da çiftçi temsilcisi kuruluşlar olarak üreticilerin lehine avantaja dönüştürmek istediklerini belirterek, “Yerel seçimler martta yapılacak. Biz alan bazlı destek ödemelerinin mart ve nisan ayında ödenmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Mart ayında üreticiler ilk gübrelemeyi yapacaklar. O nedenle mart ayında ödeme yapılması uygun olur” diye konuştu.

Alan bazlı desteğin 2013 yılı için dönüm başına 1.600 TL olduğunu hatırlatan Soydan, “Bu destek uygulamasını üretici memnunlukla karşılıyor. Birçok yeni kayıt alıyoruz. Ölümlerden dolayı intikal yapılmamış araziler vardı, bunlar intikal işlemleri yapıldıkça odalara da kayıt yaptırıyorlar. Destek miktarının artmasını da bekliyoruz” dedi.

Başvurular tek dosya halinde yapılacak

Soydan, alan bazlı destekler ile mazot gübre desteğine ilişkin başvuru dosyalarının tek bir dosya halinde düzenlendiğini de belirterek, “2013 yılı mazot gübre ve alan bazlı gelir desteği 31 Aralık itibariyle sona erecek. Üreticilerin dosyaların ay sonuna kadar düzenleyip, ziraat odaları ve tarım müdürlüklerine kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor” dedi. Soydan Ziraat odaları olarak kısa mesaj ve basın aracılığı ile son başvuru tarihi konunda uyarı yaptıklarını kaydetti.

Ordu’da 240 milyon TL ödendi

Aydın geçtiğimiz yıl Ordu’da yapılan alan bazlı destek ödemeleri hakkında da bilgi vererek, Geçen yıl 110 bin üreticinin alan bazlı destek ve mazot desteğine müracaat ettiğini ve yaklaşık olarak 240 milyon TL ödeme yapıldığını söyledi.

Soydan, “Gördüğümüz kadarı ile üretici bu desteğe olumlu yönde bakıyor. Yeni müracaatlar alıyoruz, kayıtlar yapıyoruz. Bölgede ölümlerden dolayı intikali yapılmamış araziler vardı. Bu destekler düzenli verilince intikal işlemleri yapıldı, dolayısıyla dosya oranı da arttı.

kaynak: ordu olay